CE URMEAZA DUPA LICEU, BACALAUREAT?

July 10, 2012 in Articole

Sunt proaspat absolvent al unui liceu, cu sau fara diploma de bacalaureat … ce fac in continuare? Merg la facultate, ma angajez in tara sau in strainatate sau iau o binemeritata pauza? Sunt intrebarile care ii framanta pe majoritatea absolventilor in aceasta perioada, dar si pe parintii acestora!

Aceste intrebari la randul lor genereaza alte intrebari:

“Ce este cel mai potrivit pentru mine in acest moment?”

“Daca merg la facultate, la ce facultate as putea studia? Oare mi se potriveste? Peste 3-4 ani cand termin, voi putea profesa in domeniu?”

“Daca ma angajez acum, ce optiuni profesionale am? Este cea mai buna decizie in acest moment?”

“Daca iau o binemeritata pauza … sa ma gandesc ce voi face in continuare, parintii mei sunt de acord, ma sprijina?”

Alegerea carierei, a traseului scolar, profesional poate crea multe framantari in randul persoanelor aflate in aceasta situatie dar si a persoanelor apropiate. Fiecare doreste sa faca cea mai buna alegere, dar putini tin cont de faptul ca pentru a avea satisfactie profesionala este necesara o potrivire intre cerintele efective ale profesiei si aptitudinile, interesele, motivatia, personalitatea persoanei in cauza. Pentru acest lucru este necesar sa se tina cont de mai multi factori precum: abilitatile, aptitudinile, personalitatea persoanei in cauza, interesele si dorintele acesteia dincolo de “sfaturile binevoitoare” ale celor din jur, motivatiile si valorile dupa care se ghideaza (beneficii materiale ale profesiei, prestigiul etc…), studiile, experienta in domeniul respectiv etc…

Incerc sa vin in sprijinul proaspetilor absolventi si nu numai, pentru a facilita decizia spre un domeniu profesional sau altul, in aceasta etapa extrem de importanta a vietii, printr-o gama variata de teste psihologice adaptate nevoilor fiecaruia.

Reteta succesului poate fi o combinatie realista intre “ce vreau sa fac, ce pot sa fac, ce imi place sa fac”. Tu ai gasit raspunsul la fiecare din aceste intrebari? Daca nu, apeleaza cu incredere la cabinet, iar o parte din intrebarile tale isi vor gasi raspunsul!

Fa-ti o programare pentru o evaluare psihologica!

Tel:0742 019 254
Psih. Camelia Koka

Posteaza un Cometariu