DA, POTI!

November 2, 2014 in Articole

Incurajeaza-ti copilul sa se descurce singur!
Acest lucru poate incepe din primele luni de viata! Asa cum bine ai observat, copilul tau a invatat foarte repede ca daca plange atunci cineva ( mama, tata, bunica …) il va lua in brate … pe termen lung acest lucru duce la dezvoltarea unei relatii de dependenta totala copil-mama (in general) cu efecte negative asupra mamei (toata ziua copilul este in brate si nu poate sa faca mai nimic) dar si asupra copilului, copilul se simte in siguranta si confortabil doar in bratele mamei. Este bine sa stiti, si aici ma adresez mamelor, dar nu numai, copilul nu este o prelungire a propriului tau corp!
Totusi, daca te gasesti intr-o astfel de situatie, poti sa incepi sa dezvolti independenta copilului tau: astfel in urmatoarele zile pune copilul pe jos, in patut sau la locul de joaca, lasa-l sa exploreze, ignora plansul copilului daca se cere in brate, se lipeste de picioarele tale (atentie, nu neglija nevoile de baza ale copilului tau – mancare, sete, somn sau boala – in astfel de situatii regula nu este valabila!); acest lucru poti sa-l faci ferm si cu dragoste, fara sa-l atingi sau sa te uiti la el, dar in acelasi timp urmarindu-l permanent cu coada ochiului si incurajandu-l verbal din cand in cand – “esti bine, esti in siguranta”. Nu te speria, in momentul in care incepe procesul, copilul va pange mai mult, dar in cateva zile, daca esti perseverent/a , copilul va plange din ce in ce mai putin, aproape deloc in ceea ce priveste “ a sta in bratele unui adult”
Cel mai adesea intervine frica sau vinovatia adultilor in implementarea acestui proces (“ nu sunt o mama buna” “nu tin cont de nevoile copilului meu”)! Pe termen lung sunt multe de castigat – copilul invata sa se descurce singur, sa devina mai independent (la nivelul lui de varsta, binenteles!) iar parintii au mai mult timp pentru ei si activitatile lor in paralel cu activitatile copilului!

Posteaza un Cometariu