Recompensele sociale … mereu la indemana

June 10, 2013 in Articole

Toate comportamentele bune sau rele sunt invatate, tot ceea ce se invata poate fi si dezinvatat, comportamentele bune sau rele ale copilului sunt ghidate de recompensele pe care le primeste … pornind de la aceste idei, as vrea sa vorbim putin despre recompensele sociale. Prima regula in utilizarea recompenselor de orice natura este sa folositi recompensa imediat si des atunci cand vreti sa intariti un comportament. Daca copilul dvs. are un comportament care va place, nu uitati sa-l recompensati atunci cand apare –“bravo, hai sa te imbratisez …”” hai sa te pup…” sau pur si simplu “ sai acordati atentie”; acestea sunt recompense sociale puternice la care cei mai multi copii reactioneaza bine.
Folosite cu atentie si perseverenta de catre parinti acestea pot avea rezultate remarcabile, de exemplu:
Cand copilul a strans jucariile din mijlocul camerei – “bravo, te-ai descurcat minunat la stransul jucariilor …”
• Cand a reusit sa se imbrace singur – “hai sa te imbratisez – ai reusit sa te imbraci singur”
• Cand merge la culcare fara sa faca scandal –“ hai sa te pup pentru ca mergi la culcare fara sa plangi…”

Sunt doar cateva exemple de recompense sociale, la indemana tuturor .Recompensele sociale sunt mai eficiente daca lauzi concret comportamentul copilului (vezi exemplele de mai sus) si nu copilul in general “esti un copil cuminte” “ce baiat bun” …
Recompensele sociale pot sa intareasca si comportamentele indezirabile iar probabilitatea ca aceste comportamente sa reapara creste, de exemplu:
• “Hai nu mai plange pentru ca nu suport sa te aud plangand, ma enervezi la culme!” (este o modalitate de a recompensa comportamentul nedorit – copilul vrea atentie, a obtinut atentie, deci acest comportament va mai aparea)

Voi ce metode folositi in educarea copiilor? Care dintre acestea s-au dovedit eficiente de-a lungul timpului?

Posteaza un Cometariu