De ce copilul meu este agresiv?

Este o intrebare pe care multi parinti o au. Uneori poate fi vorba despre un episod trecator asociat cu anumite evenimente recente din viata copilului precum certuri intre parinti, schimbarea unei scoli sau mutarea intr-o alta localitate. Daca vorbim despre mai multe comportamente dificile care se intind pe o perioada mai lunga de timp precum – cand era bebelus nu dormea noaptea, acum distruge jucarii, obiecte, este galagios, neascultator, se cearta frecvent, deja vorbim despre ceva mai mult decat un episod trecator si sunt necesare investigatii suplimentare serioase.

Cum se comporta copilul agresiv?

Are crize de furie intense
– Se cearta adesea cu adultii
– Initiaza frecvent batai
– Fura, din clasa, de la colegi
– Chiuleste frecvent de la scoala
– Enerveaza intentionat alte persoane
– Se enerveaza foarte usor etc…
Ca urmare a acestor comportamente si a altor comportamente asemanatoare, acesti copii sunt adesea respinsi de catre colegii lor. Apar adesea conflicte la scoala si acasa. Acesti copii suporta foarte greu esecurile, iar esecul scolar ii insoteste pe acesti copii. Le lipseste experienta de a castiga prieteni si de a avea activitati practice pozitive.

Comportamentul agresiv devine stabil daca:

• apare mai devreme in copilarie (inaintea varstei de 10 ani);
• este frecvent, apare des;
• deterioreaza mai multe comportamente;
• se instaleaza in multe domenii de viata: – cercul de prieteni, familie, scoala;
Comportamentul agresiv-antisocial apare de patru ori mai des la baieti decat la fete.

Factorii care duc la dezvoltarea comportamentului agresiv la copii sunt multipli:

• factori fizici: – evenimente stresante in timpul sarcinii, consum de alcool, droguri, nicotina in timpul sarcinii, greutate mica la nastere;
• factori psihici: – temperament dificil al copilului in perioada 1-6 ani, nivel scazut al inteligentei, control insuficient al impulsurilor si emotiilor;
• factori psiho-sociali – atasament nesigur (1-6 ani), atasament de tip santajist (perioada prescolara), supraveghere insuficienta din partea parintilor, metode educationale inadecvate din partea parintilor, abuzarea fizica a copiilor, respingerea sociala de catre cei de aceeasi varsta etc…

Sursa:
Petermann F., Dopfner M., Schmidt M.H. (2010): Tulburari de comportament antisocial-agresiv, editura RTS Cluj

Programari:
psiholog si psihoterapeut Camelia Koka
tel: 0742 019 254