Pana acum cativa ani, se credea ca un IQ ridicat este suficient pentru a reusi in viata … Cercetari mai recente au concluzionat ca acesta poate contribui la rezultate bune, de exemplu in ceea ce priveste performanta scolara (succesul scolar este considerat o masura a inteligentei – cu cat un elev are note mai bune, cu atat este considerat mai inteligent) dar nu este suficient pentru o adaptare cu succes in viata!
Formula adaptarii cu succes = IQ+inteligenta emotionala
Atat competentele emotionale cat si abilitatile intelectuale au un rol deosebit in adaptarea si mentinerea sanatatii mentale a adultilor si a copiilor. Abilitatile intelectuale sunt predominant mostenite, iar competentele emotionale si sociale se dezvolta preponderent in perioada prescolara. Factorii de provenienta predominant genetic pot fi doar partial modificati, dar pot fi compensati prin dezvoltarea competentelor social emotionale. Astfel, conform sit-ului wikipedia, unele studii au aratat ca angajatii cu un coeficient de inteligenta mai scazut obtin o performanta mai ridicata in diverse sarcini la nivel de organizatie, daca au un nivel al inteligentei emotionale mai ridicat. Alte studii au aratat ca inteligenta emotionala poate prezice performanta doar in joburile ce pun accent pe latura emotionala.
Date statistice arata urmatoarele procente in ceea ce priveste extremele coeficientului de inteligenta:
Coeficient de inteligenta peste 140 (aproape de genii sau genii) – 0,5% dintre oameni
Coeficient de inteligenta peste 130 – 2,5% dintre oameni
Coeficient de inteligenta sub 70 (deficienti mentali)- 2,5% dintre oameni
Printre personalitatile mondiale cu IQ ridicat se numara:
Terence Tao – IQ 230 (profesor UCLA )
Garry Kasparov – IQ 190 (jucator de sah)
Actorul James Woods – IQ 180
Judit Polgar – IQ 170 (cea mai buna jucatoare de sah)
Stephen Hawking – IQ 160 (fizician – a descoperit Radiatiile Hawking)
Paul Allen – IQ 160 (cofondatorul Microsoft)
Albert Einstein – IQ 160
La nivel mondial, se considera ca au un nivel ridicat al inteligentei emotionale persoane precum: Oprah Winfrey, Martin Luther King Jr, Dalai Lama, Ghandi.
Dincolo de cele prezentate, inteligenta ramane un subiect interesant in domeniul psihologiei, fie ca vorbim despre testele utilizate in masurarea inteligentei, despre tipurile de inteligenta sau despre recentele dezbateri asupra diferentelor de coeficient de inteligenta dintre rase si sexe.
Cat de importanta credeti ca este cunoasterea efectiva a coeficientului de inteligenta?