Varsta prescolara …

In perioada varstei prescolare, atunci cand copilul incepe gradinita, parintii sunt ingrijorati de urmatoarele comportamente:

Crizele de afect

– sunt acele crize insotite de tipete, agresivitate, autoagresivitate. In timpul crizei copilul se izbeste de podele, plange excesiv. Crizele apar cand copilul doreste ceva si nu primeste acel ceva. De exemplu la cumparaturi, la locul de joaca, cand trece de la joaca la o activitate mai putin placuta, gen somn sau cand e obosit, bolnav. Crizele sunt mai frecvente pana la varsta de 4 ani, fiind specifice copiilor cu dificultati in autoreglarea emotionala. Se pot datora unor practici parentale gresite (lipsa regulilor) iar daca persista pot fi semne ale unor tulburari de dezvoltare (autism, ADHD, etc…). Parintii in general resimt rusine, mai ales daca crizele apar in locuri publice, furie, neputinta! Sub asediul acestor emotii  parintii adesea cedeaza in fata copilului, motiv pentru care crizele se pot intinde in timp!

Opozitionismul

– comportamentul de sfidare, provocare fata de adulti (autoritate, in general). Caracteristici: certuri, refuzul de a se supune regulilor, comportamente care supara, pierderea cumpatului. Apare ca urmare a unor practici parentale gresite, divort, agresivitate. Pot fi corectate prin implementarea regulilor si ordinii in mediul copilului!

Comportamentul agresiv

– cu cat apare mai devreme in viata copilului, este mai frecvent si generalizat in medii diferite gen acasa, bunici, gradinita, cu atat devine mai stabil. Factori precum depresia mamei, conflictele maritale, situatiile de criza in familie, abuzul fizic asupra copilului, comportamentul agresiv fata de alti copii, adulti, sau animale pot duce in timp la uz de substante, delicventa, furt, tulburare de personalitate antisociala. In aceste conditii, evaluarea psihologica si interventia de urgenta devin imperioase!

Timiditatea

– se caracterizeaza prin frica de separare de mama si de tata, refuzul de a vorbi cu persoanele straine, plans facil, refuzul de a merge la gradinita. Sunt caracteristici ale copilului cu temperament inhibat, introvertit. Copilul poate avea simptome gen greață, dureri de burtica, vărsături, diaree, probleme cu somnul – adoarme greu se trezeste frecvent plangand etc… Pe termen lung acesti copii sunt predispusi la anxietate, depresie motiv pentru care evaluarea si interventia adecvata devin necesare!

Chiar daca varsta prescolara vine cu o serie de provocari sunt si multe aspecte care tin de dezvoltarea normala a copilului! Pentru mai multe informatii va astept la cabinet!

Foto – Getty Images