In aceste zile, frica, nelinistea si ingrijorarea sunt normale si general raspandite. Sunt vremuri de criza, generate de un virus despre care in urma cu doua- trei saptamani stiam doar ca exista undeva in lume. Lipsa unei predictibilitati in ceea ce priveste evolutia acestuia, a efectelor pe care le are asupra propriei persoane, asupra celor dragi, a sigurantei in general sporesc incertitudinea si frica. Creierul nostru lucreaza greu cu incertitudinea, are nevoie de predictibilitate. In general frica este un protector universal, real fara de care specia nu ar fi putut supravietui pana in zilele noastre.
Nu putem evita teama si frica, dar putem opta sa le facem fata intr-un mod mai sanatos. Reflexul ne spune ca atunci cand vine frica, se va intampla ceva rau, ce n-ar trebui sa se intample motiv pentru care se pun in miscare modalitati de control, doar ca adesea – “what we resist, persist”. Suntem crescuti cu ideea ca frica este o slabiciune de care trebuie sa scapam. Cu o astfel de idee bine inradacinata in sistemul nostru de credinte, o alta perspectiva asupra fricii este greu de luat in calcul. In aceste zile, frica este la fel de fireasca precum un val in ocean –Tara Brach. Chiar daca primul impuls este de a controla si scapa de frica, mai sanatos este a recunoaste, a asculta, a intelege frica si nevoile din spatele ei (nevoia de siguranta, iubire, apartenenta – la fel cum valul apartine oceanului).
“Suferim adeseori mai mult in imaginatia noastra decat in realitate”, spunea in urma cu mii de ani Seneca. Frica este ca o poveste actuala neintentionata, cu aceleasi componente si arhitectura ca orice poveste – cu personaje, inceput, mijloc si sfarsit, ale caror creatori suntem noi. In acest sens, pentru a linisti SN mai reactiv va propun crearea unui jurnal in care sa fie trecute intamplari, ganduri si emotii din perioada coronavirusului. Iar atunci cand recititi ceea ce ati scris si sunteti mai linistiti, doar sa observati propriile reactii la povestea creata. Un alt exercitiu pe care il puteti adapta si incerca in contextul actual se cheama “stabilirea temerilor”. Intrebari precum “Ce se intampla daca …?”, “Ce as putea face ca sa impiedic anumite lucruri sa se intample?” “ Daca aceste scenarii se intampla ce as putea face ca sa repar? De la cine as putea cere ajutor?” pot ajuta la clarificarea unor aspecte.
Alte modalitati de a preveni intensificarea emotiilor negative, ar fi concentrarea asupra lucrurilor ce pot fi controlate precum – distantarea sociala, timpul petrecut in fata canalelor de stiri si pe retelele de socializare, aspectele ce tin de igiena zilnica, observarea si evidentierea contextelor cu emotii pozitive, crearea si respectarea unor rutine sanatoase, accesarea unor programe de dezvoltare personala etc…
In demersul de intelegere a fricii un prim pas este recunoasterea si numirea fricii – “Simt frica” . Este precum in povestea cu Rumpelstiltskin a fratilor Grimm, o data ce numele acestui omulet a fost descoperit, puterea lui a scazut. Astfel va incurajez sa invitati frica sa iasa la lumina cu atentie si blandete precum ati invita o creatura rusinoasa sa iasa dintr-o pestera intunecata … Apoi, un exercitiu valoros ar fi sa impartasiti cu cei dragi trairile dvs. De cele mai multe ori, in momentul in care suntem cuprinsi de frica, aceasta este ascunsa, iar ceea ce se vede la suprafata poate fi critica, furia sau alte emotii intense. In acele momente exista o ruptura – persoanele cuprinse de frica intensa nu pot vedea clar sau sa gandeasca intelept.
Pentru ca anxietatea vine cu o puternica reactivitate biologica, exercitiile de relaxare sunt eficiente.
- Tehnicile de respiratie – respiratia abdominala – (5-10 minute/zilnic)
- Tehnicile de relaxare – relaxarea progresiva Jacobson
- Mindfulness
- Meditatia
Tehnicile enumerate necesita o practica zilnica, constanta, intre 5-20 minute, in vederea reducerii stresului si anxietatii. Daca frecventa si intensitatea fricii, anxietatii cresc, atunci discutia cu un specialist poate fi de ajutor.