Când eşti în situaţia de a trece printr-o pandemie cu copii de grădiniţă, şcoală primară închişi în cea mai mare parte a timpului în bloc, ai ocazia să-ţi dovedeşti măiestria într-ale parentajului! Sau să-ţi pierzi răbdarea de-a dreptul!

Multe familii cu copii au trăit această realitate în ultimele două luni! Iar acum, chiar dacă măsurile se relaxează de la o zi la alta, experienţa continuă, cu mici excepţii, deoarece copiii rămân acasă până în septembrie!

Astfel, familiile îşi doresc mai mult ca niciodată linişte, cooperare şi înţelegere între ei! Dacă este să ne gândim la relaţia dintre fraţi, primul aspect pe care-l are în vedere părintele este siguranţa acestora. O data ce acest criteriu este îndeplinit, cearta dintre fraţi este o oportunitate de a exersa modalităţi de rezolvare a conflictelor şi un mod de a se cunoaşte mai bine! Un exemplu concret este când copiii se ceartă pentru o jucărie! Iar ocazii sunt nenumărate! În aceste situaţii, ascultă varianta fiecăruia, apoi invită copiii să încerce să găsească soluţii la problemă! Iar ei sunt surprinzători – adesea găsesc soluţii creative la problemă! Părinţii le pot arăta copiilor variante de rezolvare a problemelor, mai ales când sunt în impas, să ofere consolare atunci când au nevoie! Ideea este că cel mare nu este mereu de vină, iar cel mic nu are mereu dreptate, spune autoarea H. Montgomery! Pentru că o astfel de abordare pe termen lung afectează relaţia părinte copil si relatia dintre fraţi!

În ce priveşte gelozia dintre fraţi, timpul de calitate petrecut cu fiecare dintre copii, separat, permiţându-i copilului să conducă jocul este important! Chiar dacă nu în fiecare zi, a face acest lucru de fiecare dată când se iveşte ocazia, fără factori distractori (telefon, tv etc..) hrăneşte relaţia părinte copil!

Când vorbim de rivalitate între fraţi, jocurile de cooperare sunt utile. În cadrul acestora are loc o conectare profundă între membrii familiei! De asemenea stimulează creativitatea, răbdarea, dezvoltarea abilităţilor de muncă în echipă, fără a fi pus accentul pe competiţie!

Un astfel de joc este jocul – Scaunele muzicale – la o primă vedere este un joc care pune accentul pe competiţie! Aşa şi este în versiunea clasică! Dar de data aceasta schimbăm puţin regulile jocului! Se pregătesc scaunele, un număr egal cu numărul participanţilor! Se porneşte muzica, participanţii dansează şi ori de câte ori se opreşte muzica se elimină un scaun! Persoana care rămâne în picioare este invitată să împartă scaunul cu un alt membru al familiei! Nimeni nu este eliminat, nimeni nu rămâne în picioare! La sfârşitul jocului toţi membrii familiei trebuie să împartă acelaşi scaun! Cu cât familia este mai numeroasă, cu atât finalul este mai distractiv şi mai creativ!

Foto credit