Nici o persoană nu ajunge să dezvolte tulburări de alimentaţie (anorexie, bulimie etc …) fără un motiv. Printre aspectele importante în terapie sunt a descoperi ce este în spatele tulburărilor de alimentaţie, cum a ajuns persoana să dezvolte anorexie, bulimie şi nu altceva …

Abordarea tulburărilor de alimentaţie este complexă! Presupune munca cu corpul, mâncarea, greutatea ce ajung a fi amestecate cu emoţii, aspecte psihologice, traume! Iar scopul terapiei este de a oferi claritate, întelegere, integrare şi de a pune viaţa din nou pe roate!

Psihoeducaţia este un element important în terapie şi se utilizează de fiecare dată când este necesar. Când vorbim de anorexie nervoasă vorbim despre greutate semnificativ scăzută datorată restricţiilor în alimentaţie, frica de a lua în greutate sau de a deveni gras, imagine distorsionată a corpului. În bulimia nervoasă apare impulsul de a mânca fără nici un control, frica de consecinţe şi utilizarea de strategii de reducere a greutăţii – laxative, inducere a vărsăturilor, abuz de medicamente, exerciţii excesive, toate ca metode disperate de a reduce efectele a ceea ce s-a mâncat. Se întamplă frecvent ca persoanele să prezinte anorexie nervoasă până într-un punct, iar apoi să îndeplinească criteriile pentru bulimie nervoasă sau invers.

Toate se abordează pas cu pas, explorând istoricul personal, în special cel al relaţiilor personale (relaţiile de atasament) şi treptat se propune un plan de tratament în care stabilizarea şi siguranţa sunt părţi esenţiale. Tulburările de alimentaţie sunt cu multe feţe, motiv pentru care şi abordarea este multimodală.

foto credit