Terapia EMDR (desensibilizare si reprocesare prin miscari oculare) este considerata o terapie relativ noua, fiind descoperita in anul 1987 de catre dr. Francine Shapiro. Initial scopul terapiei a fost de a trata stresul post – traumatic, dar in timp, terapia a ajuns sa fie aplicata si in alte tulburari si situatii specifice precum:
- tulburari de anxietate – anxietate generalizata, tulburare de panica si diverse fobii;
- OCD – tulburare obsesiv-compulsiva;
- depresie;
- tulburari de alimentatie: anorexie nervoasa, bulimie nervoasa, binge-eating etc…;
- disociere;
- tulburari somatice: durere cronica;
- tulburari de personalitate;
- diferite dependente
- situatii de performanta
- TRAUMA – trauma complexa, PTSD, abuzuri etc …
Numeroase studii indica faptul ca mai bine de 80% din cazurile cu incident unic ( PTSD simplu) sunt eliminate in 4-6 sesiuni de EMDR . Numarul de sedinte de EMDR variaza in functie de complexitatea problemelor ce necesita rezolvare. Persoanele care au experimentat evenimente traumatice multiple si de lunga durata, abuz si neglijare in copilarie necesita o terapie de mai lunga durata.
Terapia are la baza modelul de procesare adaptativa a informatiei (AIP). Ideea de baza a acestui model este ca experientele negative din trecut continua sa cauzeze distres in prezent. Motivul? Pentru ca nu au fost procesate adecvat. Cand aceste amintiri sunt activate in prezent, acestea contin aceleasi emotii, ganduri si senzatii la nivelul corpului ca si experienta initiala.
O serie de asociatii din intreaga lume in domeniul sanatatii recomanda terapia EMDR ca fiind eficienta in tratamentul traumei si PTSD: Asociatia Americana de Psihiatrie, Asociatia Americana de Psihologie (APA), Societatea Internationala de Studii a Stresului Traumatic (ISTSS), National Alliance on Mental Illness (NAMI), Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA), National Institute for Health and Care Excellence (NICE), U.S. Dept. of Veterans Affairs/Dept. of Defense, The Cochrane Database of Systematic Reviews, World Health Organization (WHO), United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), Australian Guidelines for PTSD .
In Romania, terapia Emdr este promovata prin Asociatia EMDR Romania!
Referinte:
F, Shapiro(2018): Eye Movement Desensitization and Reprocessing (Emdr) Therapy, Third Edition: Basic Principles, Protocols, and Procedures, Guilford Pubn
www. emdria.org