La inceputul crizei declansate de infidelitate, intrebarea “cum sa-l iert pe infidel?”, pare de neconceput, ireala si fara raspuns!

Recent am citit intr-o carte despre sotii Hillary si Bill Clinton. In timp ce citeam, am incercat sa-mi reamintesc, despre aceea perioada, dincolo de ceea ce scria in carte. Pe atunci nu aveam calculator sau telefon cu acces permanent la internet si totusi adolescenta fiind stiam multe detalii despre caz de la televizor. In anii ’90, mariajul sotilor Clinton trecea printr-o criza ce a ajuns sa fie cunoscuta la nivel mondial. Initial, in aceea perioada, ambii soti isi exprimasera public opinia – EL – ca nu si-a inselat nevasta cu M. Lewinsky, EA – ca sotul ei nu a mintit-o niciodata! Doar ca intre cele doua opinii a intervenit ancheta unui procuror special care a demonstrat contrariul! In tumultul noilor informatii, d-na Clinton a aflat raspunsul la intrebari in cadrul sedintelor de terapie de cuplu – o zi intreaga, in fiecare saptamana, timp de un an de zile (da, terapia dureaza)!

O multime de oameni, barbati si femei afla zilnic ca partenrii lor ii inseala! De la a afla pana la a ierta si a reconstrui increderea este o cale lunga, asa cum aveau sa afle si sotii Clinton. Este un drum lung si anevoios, fara a sti daca la finalul acestuia, partenerii ajung impreuna sau separat!

Primii pasi in aparitia iertarii il reprezinta intelegerea ranilor produse de infidelitate. Apoi, pas cu pas, pe masura ce povestea se rescrie, a treace dincolo de vinovatie, blamare, furie, durere si nevoia de razbunare. Intelegerea povestii, a contextului si vindecarea nu inseamna reluarea la nesfarsit a acelorasi discutii, detalii nesfarsite despre infidelitate, nevoia de a controla si verifica programul, activitatea partenerului! Intelegerea contextului in care a aparut infidelitatea presupune recunoasterea elementelor care au construit scena pe care si-a facut aparitia infidelitatea.

De ce este importanta iertarea?

  • Pentru ca duce la vindecarea partenerilor si a relatiei de cuplu;
  • Pentru ca preupune eliberarea de emotii precum furie, remuscare, vinovatie, dezamagire, durere si dorinta de razbunare;
  • Pentru ca este un dar pentru partenerul ranit, relatie, partenerul actual sau un partener viitor.

Camelia Koka

psiholog si psihoterapeut

tel 0742 019 254

psihologoradea.ro

Foto credit