E greu atunci cand relatia de cuplu ajunge intr-un punct critic! Partenerii se simt furiosi, raniti, chiar epuizati! Conversatiile sunt dificile, incarcate de critica, dispret, nemultumiri si neimpliniri! Amandoi parca vorbesc singuri! E greu atunci cand partenerul nu te vede, nu te aude! A intelege cum pot fi gestionate aceste situatii devine oportunitate de autocunoastere, de mai buna intelegere a celulilalt si de imbunatatire a relatiei! Iar a discuta din timp problemele din relatie, poate preveni amplificarea acestora!

E un pic mai usor atunci cand situatiile dificile pot fi gestionate si discutiile orientate creativ si cu umor spre alte subiecte! De exemplu tentativele de impacare pot fi de real ajutor! Un zambet larg, un simplu “iarta-ma” sau “imi pare rau” pot face minuni pentru relatie! Gesturile marunte de zi cu zi sunt de asemenea utile – gen “spal eu vasele desi e randul tau!”

E frumos atunci cand la sfarsitul zilei exista intre parteneri momente de interactiune! Acestea pot fi conversatii simple de genul ”Cum a decurs ziua pentru tine, draga?”! Conditia este ca cei doi parteneri sa fie prezenti si sa asculte ceea ce are de spus celalat! Este o modalitate de apropiere, conectare care conteaza in relatie. Cele 10-15 minute pe zi pot deveni o rutina in 2, fara factori distractori- tv, calculator sau telefon! Se prea poate ca la sfarsitul unei zile lungi de lucru sa aveti nevoie de un timp pentru voi singuri! A reusi sa va detensionati inainte de a interactiona unul cu celalalt este unul din lucrurile benefice pe care le puteti face pentru relatie! Apoi, cand tensiunea s-a risipit este momentul sa discutati despre cum v-ati petrecut ziua!

Poate fi greu, usor, frumos sa ramaneti in 2, la bine si la greu!

Camelia Koka

psiholog si psihoterapeut

psihologoradea.ro

Foto credit