Copiii adora povestile! O poveste (sau mai multe) spusa in fiecare seara poate deveni un moment frumos de conectare parinte-copil! Dupa o zi grea, incarcata, oare ce poate fi mai placut decat a asculta o poveste? Daca este o poveste cunoscuta, aceasta ofera siguranta si predictibilitate! Iar copiii in general sunt foarte atenti la povestile care le plac! Lucrul acesta se observa cel mai usor atunci cand un parinte obosit vrea sa scurteze povestea, iar copilul intervine si spune, “ai uitat despre …” sau “nu asa este povestea”! O poveste repetata, devine cunoscuta si chiar invatata! Da, uneori copilul poate cere aceeasi poveste in fiecare seara! Este modul in care proceseaza informatia si o integreaza in experienta! Mesajele si imaginile din povesti sunt cele care dau forta de care are nevoie copilul pentru a da sens lumii in care traieste! Iar la varsta prescolara o buna parte din raspunsurile de care are nevoie un copil pot fi date prin intermediul povestilor!

In timp ce scriam acest articol mi-am amintit o situatie practica: – oare ce legatura exista intre zana iarna si ciorapii cu chilot? Sigur ca orice adult ar putea genera o serie intreaga de legaturi …! Dar atunci cand vorbim despre o fetita de 4 ani lucrurile sunt mai simple si in acelasi timp magice! Atunci cand aceasta refuza sa imbrace ciorapii cu chilot, orice argument logic precum frigul de afara sau faptul ca parintele intarzie la locul de munca nu inseamna absolut nimic si oricum nu poate concura cu tipetele copilei! Dar cand intervine zana iarna si a ei bagheta magica, tipetele dispar ca prin magie sau … binenteles depinde de imaginatia parintelui!

Povestile devin astfel pentru copii porti deschise spre lumea exterioara, oportunitati de cunoastere si experiente de invatare!

“Daca vreti copiii dvs. sa fie inteligenti, cititi-le basme! Daca vreti sa fie mai inteligenti, cititi-le mai multe basme!” spunea Einstein la vremea lui.

Iar eu inchei cu ideea ca povestile sunt si raman nemuritoare … indiferent de varsta!

Camelia Koka

psiholog si psihoterapeut

psihologoradea.ro

Foto credit