De multe ori apare nevoia de a controla orice se intampla si pe oricine din jur! Acest lucru ofera parca mai multa siguranta: dar adevarul este ca in viata sunt lucruri care pot fi controlate si sunt lucruri care nu pot fi controlate, iar a accepta acest lucru este esential pentru sanatate si pentru fiecare.
Fie ca vorbim despre un parinte care adesea se simte responsabil pentru esecul sau intamplarile din viata propriilor copii, fie ca vorbim despre ceea ce se intampla in viata de zi cu zi, in oricare din aceste situatii sunt o multitudine de factori implicati, iar multi dintre acestia nu pot fi controlati – de exemplu – “ca parinte nu poti sa controlezi ca fiul/fiica ta sa ia mereu note de 10, desi poate iti doresti acest lucru, dar poti sa-ti controlezi reactiile emotionale( cat de tare sa strigi) in momentul in care copilul tau ia o nota mica!”
Daca tot vorbim despre “control” acesta, dupa cum se vede si in exemplul de mai sus, poate fi orientat cu precadere spre propria persoana, propriul comportament, propriile trairi emotionale! Sansele de reusita sunt mai realiste! Iar cand vorbim despre “control” acesta nu trebuie inteles” in mod absolutist, in sensul ca -“trebuie absolut sa reusesc in tot ce mi-am propus!-” Ofera-ti alternative – “ar fi bine sa reusesc, mi-ar placea, mi-as dori … dar daca gresesc este normal si firesc pentru ca SUNT DOAR UN OM!”

Programari:

psiholog si psihoterapeut Camelia Koka

tel: 0742 019 254