Comportamentul mamei in timpul sarcinii are influenta si dincolo de perioada celor noua luni. Un comportament inadecvat al mamei in sarcina poate duce la deteriorari ulterioare care trebuie luate in considerare.
Fumatul in sarcina – influenteaza comportamentul de invatare (in sens negativ) si determina dezvoltarea tulburarilor de comportament la copii, iar conform unor studii pe termen lung (Scheithauer, 2000) este in relatie directa cu dependenta de alcool si uzul de substante in adolescenta si la varsta adulta;
Consumul de alcool in sarcina – influenteaza dezvoltarea la copii a tulburarii hiperchinetice si a tulburarii de conduita;
Copiii care trec prin expunere prenatala la alcool, heroina, cocaina pot suferi traume la nastere, iar ulterior pot avea probleme de invatare, atentie, ADHD.
Avand in vedere aceste situatii la care se expun mama, copilul si ulterior intreaga familie prin aceste comportamente – consumul de alcool, tutun, droguri in perioada sarcinii, ma intreb, oare ce este mai greu de suportat: renuntarea la aceste comportamente in timpul sarcinii sau complicatiile ulterioare ale caror consecinte pot dura uneori intreaga viata?

Programari:

psiholog si psihoterapeut Camelia Koka

tel: 0742 019 254