In ultima perioada ma confrunt adesea la cabinet, cu cazuri de infidelitate in cuplu! Indiferent in care etapa a vietii este cuplul, ca vorbim de o relatie de lunga durata sau nu, cu copii sau fara, fiecare poveste este unica in felul ei si toate implica emotii si trairi  dureroase!

Partenerul ranit

Daca as putea spune ceva sigur este ca imediat dupa descoperire, totul este confuz! Senzatia ca esti in cadere libera, ca pamantul fuge de sub picioare si ca nu ai nimic de care sa te sprijini este coplesitoare! Dintr-o data iti dai seama ca trecutul relatiei “ acel noi doi” pe care tu il stiai, nu mai exista de ceva vreme si ca esti in situatia de a reconstrui trecutul, iar pentru asta ai nevoie de ajutorul partenerului care te-a ranit! Viitorul este incert, nu sti ce vei face in continuare – ramaneti impreuna sau va despartiti? … iar prezentul este dureros – “tocmai ai aflat ca partenerul te inseala!”

“Vreau sa stiu totul! Cum ai putut sa-mi faci asa ceva? De cat timp dureaza? M-ai mintit! Unde te intalneai cu el/ea?” Sunt cateva din intrebarile care necesita raspuns  imediat dupa descoperire!

Este o situatie de criza, iar simptomele pe care le are partenerul ranit sunt asemeni unei traume, cu ganduri obsesive – “nu pot sa ma opresc – ma gandesc mereu la ei doi, cum a putut sa-mi faca asa ceva? Vreau sa stiu totul – ce, cum, unde s-a intamplat?” insomnii prelungite – “cand pun capul pe perna caut informatii, revad imagini, potrivesc si repotrivesc scene cu ei doi,  iar imaginatia nu ajuta – imagini dureroase apar fara sa le pot controla;” Coplesit de  furie si durere iti dai seama ca nu poti dormi, manca, lucra ca de obicei pentru ca fara sa vrei gandurile ajung mereu si mereu in acelasi loc – el si ea sau ea si el impreuna … singurul lucru care alina pe moment sunt intrebarile repetitive care adesea lasa ambii parteneri epuizati. Si ciclul se reia saptamani, luni la rand… Scenele de viata sunt puse cap la cap astfel incat la un moment dat partenerii sa poata realiza intregul film al aventurii. Ceea ce pare a fii o preocupare obsesiva pentru detaliile aventurii devine o modalitate de a intelege si a avea un oarecare control in situatia respectiva. Critica, plans, certuri, apropiere mai mult ca niciodata si distantare (ambivalenta)  sunt cateva caracteristici ale acestei etape.

Cand infidelitatea este descoperita sau dezvaluita, felul in care reactioneaza partenerul ranit depinde de mai mullte aspecte –  de modul in care a fost descoperita aventura, de asteptarile si credintele privind relatia si comportamentul partenerului – “pana cand moartea ne va desparti” sau “ sa fim sinceri mereu unul cu celalat”, vulnerabilitatile persoanei ranite, comportamentul partenerului care raneste etc….

Partenerul care raneste

Imediat dupa aflarea vestii, cuplul este in criza! Si partenerul care raneste are trairile lui! Poate sa nege totul sau sa recunoasca totul cu sinceritate; poate sa persiste in atitudinea defensiva si sa devina agresiv verbal sau fizic – “esti nebun/a!?” Rusine, vinovatie – mai ales cand vede suferinta partenerului de viata,  parere de rau, durere, frica de a-si pierde familia sau aventura, totul poate fi un soc sau o usurare –  nu mai trebuie sa minta!

In aceasta situatie, sinceritatea imediata este cea mai buna solutie pentru restabilirea increderii! Mingea este in terenul partenerului necredincios – remuscarea si receptivitatea la durerea partenerului sunt pasi importanti in  aceasta etapa!

Ce se intampla in continuare?

Recuperarea este grea, poate fi mai lunga sau mai scurta, impreuna sau separat! Este un proces important, pentru ca fiecare sa inteleaga de ce s-a intamplat si care a fost rolul fiecaruia in aceasta situatie! Si cand filmul aventurii este gata se decide viitorul … impreuna sau separat!

Camelia Koka

psiholog si psihoterapeut

tel 0742 019 254