Tipare relationale! Vreau sa fiu aproape de tine, unde fugi de mine?

Tipare relationale, despre apropiere si distantare in relatie …

Sa ne uitam putin in jurul nostru: poate aveti cunostinte care au fost mult timp impreuna, fara ca relatia lor sa devina oficiala  si la un moment dat aflati ca s-au despartit, unul dintre ei s-a casatorit la scurt timp, iar in noua relatie sunt pe punctul de a avea un copil … oare ce s-a intamplat? Daca ar fi sa analizam cu atentie relatia, am afla ca in ultimii ani, ea (de multe ori, dar nu in mod exclusiv) l-a tot presat s-o ia de nevasta, dar el s-a eschivat! Cu cat ea s-a apropiat mai tare si a insistat, cu atat el s-a distantat mai mult! Pare ca un joc, care pe care, dar este de fapt un tipar relational care apare! Anxietatea excesiva poate duce l-a extreme – s-a lipit ca scaiul de pantalonul meu, nu mai pot sa fac nimic de ea, ma sufoca, spune el in cercul de prieteni; iar perspectiva ei suna cam asa – nu are timp de mine, imi respinge apelurile, am nevoie de el iar el nici nu ma baga in seama!

Apropierea si distantarea ca tipare relationale sunt modalitati prin care oamenii reactioneaza in conditii de stres. Cu cat partenerii sunt mai extremisti si mai putin flexibili, cu atat relatia are mai mult de suferit.

In spatele acestor comportamente sta teama – frica de abandon, in cazul celui anxios care efectiv se lipeste de partener si  frica de sufocare, in cazul celui evitant care alege sa se retraga. Relatia se vede un pic diferit de catre cei doi – anxiosul vede ca totul se face in doi, pe cand evitantul are nevoie de timp si spatiu pentru el. Ideal este un echilibru intre timpul si activitatile petrecute impreuna si separat!

Tendinta de a controla devine excesiva in cazul persoanei cu frica de abandon: mesaje, telefoane dese, urmarire prin oras, prin intermediul prietenilor, cunoscutilor etc… Reactia partenerului evitant – accese de furie si critica, respingere, inchiderea telefoanelor, fuga, izolarea. Scopul este comun – siguranta emotionala, difera doar modalitatea prin care vor sa si-o asigure.

Un prim pas pentru schimbarea tiparelor relationale…

… este constientizarea propriilor nevoi – nevoia de apropiere si comunicare in cazul celui anxios si nevoia de spatiu personal in cazul celui evitant. Nu este suficent pentru a modifica tiparul relatiei, dar este un inceput. De retinut – felul in care se comporta unul dintre parteneri, determina comportamentul celuilalt partener.

Urmatorul pas ar fi ca partenerii sa incerce un joc nou in care anxiosul sa invete sa-si indrepte mai mult atentia asupra propriei persoane si a propriei vieti iar evitantul sa invete diferenta dintre spatiu fizic si raceala emotionala. Comportamentul evitantilor se schimba in momentul in care simt ca partenerul ar putea parasi relatia, dar uneori poate fi prea tarziu… si astfel se explica cum dupa o relatie de lunga durata, daca nevoile ei de siguranta emotionala nu s-au implinit, ea a gasit pe altcineva care sa-i satisfaca nevoia de apropiere si de comunicare, s-au casatorit si impreuna asteapta un copil …

Camelia Koka

psiholog si psihoterapeut

psihologoradea.ro

Foto Getty Images