“ Ma simt singur in relatie! Cred ca  vrea sa ma paraseasca! Mi-e atat de frica de singuratate! Am nevoie sa-mi spuna ca ma iubeste, ca-i pasa de mine … pentru ca altfel sentimentul de abandon este coplesitor!” … asa incepe EL povestea.

“Ma terorizeaza, imi reproseaza ca nu-mi pasa, este posesiv, ma sufoca cu nevoia lui de asigurari, reasigurari, cu telefoanele de verificare, cu frica lui de singuratate, cu crizele lui zilnice! Am nevoie de spatiu si de liniste! Ma sufoca!” continua EA povestea.

“Cred ca este inca una dintre relatiile mele sortite esecului! Am nevoie de dovezi de dragoste, ca la inceput, atunci cand vorbeam zilnic la telefon sau cand abia asteptam sa treaca ziua sa ne intalnim” spune EL

“Il iubesc, ii spun de fiecare data ca-l iubesc, raspund la telefon, mesaje … dar nu mai fac fata … simt ca e prea mult …. parca nimic nu mai este suficient pentru EL! Parca nu este EL, cel cu care am inceput relatia!” continua EA

O persoana care traieste frica de abandon asa cum este EL, poate deveni posesiv in relatie! Acest lucru este coplesitor pentru EA, motiv pentru care va simti nevoia sa-l indeparteze. Doar ca indepartarea este ca si o confirmare a ceea ce spune EL de ceva vreme “ma paraseste” iar panica se instaleaza rapid. Factorul declansator este distantarea de persoana iubita. Aceasta distantare nu trebuie sa fie fizica. Abandonul emotional nu are nimic de-a face cu proximitatea. Poate sa apara atunci cand persoana draga este chiar langa EL, dar nu se poate conecta cu EA, iar nevoile lui emotionale nu sunt satisfacute. Si pentru ca in cazul lui vorbim despre un sistem de alarma defect, orice gest, vorba sau chiar gandul ca partenera ar putea sa-l paraseasca sunt suficiente pentru ca frica sa se instaleze.        Stie ca poate functiona independent, pentru ca in istoricul lui exista dovezi concrete in acest sens! Dar ideea de pierdere … de a trece din nou prin aceeasi suferinta…

Cum a invatat EL abandonul emotional?

La o prima vedere ai spune ca si-a pierdut mama, tatal sau o persoana draga devreme! In realitate parintii lui traiesc si nu poate spune ca cineva foarte drag a murit sau l-a parasit in copilarie! Doar ca El, de-a lungul timpului a simtit o raceala din partea parintilor, ca si cum acestia n-ar fi stiut cum sa-l iubeasca sau sa empatizeze cu EL. Relatia lui cu parintii a fost si este stabila, dar distanta. Undeva legatura dintre ei s-a pierdut in timp. Si nu au stiut cum sa se apropie unul de altul. Iar aceasta pierdere este dureroasa … Acum, in relatie cu EA, perspectiva pierderii este greu de suportat! Aceleasi episoade familiare de frica si disperare, ca apoi cu timpul sa se instaleze detasarea.

Cum poate interveni schimbarea in relatie?

Pentru EL – e important sa-si inteleaga povestea – cum si cand a aparut abandonul in viata lui? Cum i-a afectat relatiile de pana acum si cum ii saboteaza relatia prezenta …

Pentru EA- e la fel de important sa-si inteleaga povestea – cum a ajuns in relatie cu un partener cu frica de abandon?

Pentru ca asa cum spune Harville Hendrix, oamenii sunt atrasi de parteneri care au trasaturile pozitive si negative ale ingrijitorilor din copilarie, doar ca predomina cele negative in alegerea lor!

Pentru RELATIE – cand ajung sa inteleaga abandonul si cum acesta influenteaza relatia este mai usor de acceptat distantarea. Iar distantarea face parte din elementele unei relatii sanatoase.

Psihoterapia poate ajuta … pe EL, pe EA si RELATIA!

Camelia Koka

psiholog/psihoterapeut

0742/019254

psihologoradea.ro

Foto credit: F. Verrechia