Este o carte faină pe care o recomand atât clienţilor, colegilor în formare cât şi tuturor celor pasionaţi de cunoaştere, psihologie şi de dezvoltare personală! Scrisă din perspectiva psihoterapiei centrate pe scheme cognitive, cartea este plină de exemple practice pe înţelesul tuturor! Chiar dacă, la o primă vedere cartea pare groasă (aprox. 470 pagini), este uşor de parcurs!

Autorii Jeffrey E. Young şi Janet S. Klosko descriu unsprezece scheme “capcane mentale”, oferă exemple practice pentru fiecare schemă în parte, chestionare de evaluare, prezintă originile fiecarei scheme pentru a fi mai uşor de identificat în viaţa de zi cu zi şi binenţeles de schimbat.

În ceea ce mă priveşte, mereu curioasă în ceea ce privesc relaţiile, consider valoroasă prezentarea modului în care schemele “capcanele mentale” se manifestă în relaţiile de dragoste, în toate fazele iubirii dar şi felul în care se perpetuează dintr-o relaţie într-alta până sunt conştientizate! “De ce suntem atraşi de parteneri critici, de ce suntem atât de aspri cu noi atunci când facem greşeli, de ce punem mereu nevoile altora mai presus decât propriile nevoi? … “ sunt doar câteva din multele întrebări la care autorii oferă răspunsuri concrete.

“Oamenii se pot schimba fundamental” este una dintre premizele centrale şi optimiste din această carte … Chiar dacă schimbarea tiparelor de bază este dificilă, oamenii trec prin schimbări semnificative în fiecare zi! Schimbarea profundă apare ca urmare a unui efort conştient, iar stabilirea unei direcţii şi a unei viziuni personale este esenţială. Adică, atunci când porneşti la drum să ştii pe unde vrei să mergi şi unde vrei să ajungi.

Convingerea autorilor (cu care şi eu, după mai bine de 15 ani de experienţă, multe ore de psihoterapie cu clienţii şi multiple cursuri de formare şi dezvoltare personală, pot spune că rezonez) este că integrarea elementelor dintr-o gamă vastă de abordări este mai eficientă decât folosirea unei singure metode. Fiecare abordare are ceva valoros şi fiecare are limitări atunci când este folosită ca metodă unică, idee la care subscriu.

Este o carte care te pune pe gânduri: “Ce nevoi din copilaria ta nu au fost satisfăcute?” ”Cum contribuie aceste nevoi nesatisfăcute la problemele cu care te confrunţi în viaţa de adult?”

Iar eu te invit să citeşti şi să te bucuri de carte! Enjoy!