Eşti mulţumit/ă de relaţia ta de cuplu?

Nu te grăbi să dai un răspuns imediat …ia-ţi cât timp ai nevoie …. Pentru câteva momente pur şi simplu să te gândeşti la relaţia cu partenerul tău de viaţă…

Şi acum că te-ai gândit mai bine “eşti mulţumit/ă de relaţia ta de cuplu? Cum este relaţia cu partenerul tău de viaţă? ” Este una care merge de la sine, pe pilot automat? O relaţie în care fiecare dintre voi sunteţi atât de prinşi de sarcinile cotidiene încât aceasta este ultimul lucru la care vă gândiţi? Sau este plină de vitalitate, energie, dragoste şi sens? Este o relaţie stabilă de lungă durată în care dragostea şi starea de bine se completează reciproc? Sau acest aspect rămâne doar la nivel de dorinţă fără alte eforturi în acest sens pentru simplul motiv că se potriveşte mai bine cu cultura din care proveniţi?

Vă propun un scurt exerciţiu de imaginaţie:

Să presupunem că în casa voastră ar fi instalată o cameră video astfel montată încât să înregistreze moment după moment relaţia de cuplu … Atunci când s-ar derula secvenţă cu secvenţă din film, oare ce s-ar putea vedea? Poate doar momentele în care luaţi mesele împreună şi schimbaţi priviri şi gesturi de tandreţe … Sau poate scurte îmbrăţişari la despărţire şi la reîntâlnire sau poate conversaţii sensibile în care fiecare dintre voi poate să asculte, să înţeleagă şi să accepte perspectiva partenerului de viaţă chiar dacă este diferită … Sau poate multe momente tandre, încărcate de erotism … Sau poate certuri nesfârşite, epuizare şi prea puţine momente de conectare … Şi rămânând încă puţin în acest exerciţiu de imaginaţie, dacă acest film ar avea un prezentator, oare ce ar putea spune despre relaţia voastră?

Cea mai mare parte dintre noi nu ştim cum este să fii intr-o relaţie sănătoasă, în care să te simţi iubit, apreciat, înţeles şi respectat aşa cum eşti … Iar dacă este să ne gândim la cultura în care am crescut, lucrurile au sens … O parte dintre parteneri sunt crescuţi în comunism sau imediat după, în perioada de tranziţie spre democraţie cu toate frământările specifice. Alţii sunt din generaţiile acelea întregi de copii cu părinţii plecaţi în străinate, care la rândul lor încet, devin aşa cum e firesc soţ, soţie, mamă şi tată …

Trecutul rămâne mereu o parte din fiecare!

Dar dacă ai putea să pui toate emoţiile şi gândurile într-un nou context, să poţi să te distanţezi de trecut şi să scrii altfel povestea ta, astfel încât să poti să construieşti Relaţii Iubitoare şi de lungă durată? Să înveţi noi modalităţi de a gestiona emoţiile negative şi gândurile dureroase … Sau să înveţi să faci alegeri care să te apropie de Relaţiile Sănătoase la care poate doar te gândeşti, dar ţi-e frică să încerci pentru că nu crezi că le vei avea vreodată?

Cum ajungi să ai Relaţii sănătoase?

Nu ajungi pur şi simplu … Relaţiile sănătoase se construiesc, zi de zi, cărămidă cu cărămidă!