Voi începe aceste rȃnduri cu o perspectivă personală asupra terapiei EMDR. Mai exact, cu felul în care a apărut terapia EMDR în viaţa mea.
În urmă cu aproximativ şase ani am aflat prima dată, într-un context profesional, despre organizarea unei formări în terapia EMDR, la noi în ţară. În prima fază, atitudinea mea a fost rezervată, mai ales faţă de nume EMDR (prescurtare în limba engleză), cu o traducere greu de reţinut “desensibilizare şi reprocesare prin mişcări oculare”. Dar în momentul în care am auzit despre procedură, au apărut interesul şi curiozitatea. În aceea perioadă (era înainte de pandemie), în ţară era prea puţin cunoscută sau prea puţin promovată şi existau doar o mȃnă de terapeuţi, la rȃndul lor curioşi în legătură cu această terapie, care o şi practicau. Dar ceea ce creierul meu a “stocat” în acel moment legat de terapie, a fost că“ este o terapie cu un nume greu de reţinut în romȃneşte, dar cu o procedură clară şi că e validată ştiintific pe stres posttraumatic”. Ideea de “stocare” este un concept important în terapia EMDR.
Aceasta a fost prima mea întȃlnire cu terapia EMDR, iar în momentul în care s-a organizat următorul curs de formare, m-am înscris şi eu. Pot să spun că a fost “intens” şi “altfel” deşi pentru mine era a treia şcoală de psihoterapie (prima este terapia cognitiv-comportamentală, iar apoi terapia de cuplu şi de familie) cuvinte pe care le aud şi la clienţi în cabinet. Formarea în aceasta terapie presupune nu doar aspecte teoretice ci şi aspecte practice şi anume exersare din perspectiva terapeut, client, observator, ceea ce este comun şi cu celelete terapii. Ceea ce este altfel este că se lucrează cu protocoale, pe amintiri, cu informaţii stocate dezadaptativ, cu ajutorul stimulărilor bilaterale (mişcări oculare, tapping).
Din acel moment am devenit şi mai curioasă în ce priveşte terapia EMDR şi în acelaşi timp interesată de a afla mai multe despre această terapie. Iar curiozitatea mea nu s-a oprit la cursurile de bază obligatorii ci s-a îndreptat spre numeroase alte cursuri, formări şi conferinţe în întreaga lume în terapia EMDR (naţional, dar mai ales internaţional).
Ce am observat în cabinet, clienţii semnalează la sfârşitul reprocesării, că amintirea pe care s-a lucrat, este integrată în sertarul potrivit al minţii, fără ca să se şteargă sau să fie uitată. De asemenea, clienţii au o stare de comfort şi împuternicire ştiind că pe parcursul procesului creierul lucrează sub îndrumarea lor şi că în orice moment în reprocesare au la îndemână o serie de instrumente de control.
Terapia Emdr este o terapie de scurtă durată atunci cȃnd vorbim de evenimente unice, dar cȃnd vorbim de traume si evenimente de viaţă complexe, procesul este la rȃndul său complex şi de durată.
Cu o experienţă practică si teoretică şi în alte psihoterapii, perspectiva mea asupra sănătăţii mentale, a traumei şi a altor afecţiuni este una cuprinzătoare, în care fiecare dintre psihoterapii aduce un plus valoare. Terapia Emdr este o terapie în general nevorbită, bine structurată, în care se lucrează pe protocoale (fie ca vorbim de protocolul standard sau despre alte protocoale adaptate) şi se lucrează pe trecut, prezent şi viitor.
Terapia EMDR este o terapie validată ştiinţific care stȃrneşte curiozitatea atȃt a terapeuţilor prin rezultatele, descoperirile, studiile şi cercetările care se fac, cȃt şi a clienţilor prin schimbările pe care le observă în viaţa lor.
În cabinet lucrez cu terapia Emdr cu adolescenţi, adulţi şi grupuri, pe traume si diferite afecţiuni (anxietate, depresie, infertilitate, tulburări de alimentaţie, tulburări de personalitate etc…)
Rămȃneţi curioşi!