Fiecare relaţie începe şi se dezvoltă cu speranţa unui sfarşit fericit, oricare ar fi acela. Dar uneori planurile, visele şi speranţele iau o cale diferită, iar relaţia de cuplu se îndreaptă spre divorţ sau despărţire. Iar uneori acest lucru este necesar, mai ales dacă pericolul este prezent în relaţie.
Despărţirea de partener/a poate să genereze o paletă largă de emoţii, gânduri şi comportamente: supărare, furie, frică şi anxietate, gânduri profunde de abandon, nesiguranţă şi inadecvare, dar şi comportamente precum plâns necontrolat, izolare sau chiar agresivitate. Fiecare persoană este unică în felul ei, iar despărţirea îşi pune amprenta diferit asupra fiecărei persoane, chiar şi în cazul celor doi foşti parteneri!
Relaţiile care nu se termină paşnic, nu se sfârşesc deloc! (M. Malloy)
Divorţul sau despărţirea poate fi o experienţă profund negativă şi de durată în unele situaţii, dar alteori poate fi o altfel de separare, cea conştientă în care partenerii încheie relaţia/căsătoria cu demnitate şi cu grijă unul faţă de celălalt. Dar nu acesta este subiectul aici … Informaţiile din acest material se adresează persoanelor care trăiesc despărţirea ca o suferinţă profundă, de lungă durată care a ajuns în faza de cronicizare şi care acţionează ca o capcană. Partenerul/a rămâne prizionierul emoţional al fostei relaţii, incapabil de a trăi prezentul şi în imposibilitatea de a spera la o relaţie viitoare.
În fazele profund avansate ale suferinţei, pierderea relaţiei cu persoana cândva iubită, indiferent prin ce mijloace (separare, despărţire, divorţ) afectează toate straturile vieţii. Iar asta este o despărţire complicată şi în această situaţie psihoterapia şi terapia Emdr sunt recomandate. În cazul în care oricare dintre parteneri are un istoric traumatic, terapia Emdr prin modul în care acţionează oferă structură şi claritate. Ca şi mod de organizare se lucrează pe trecut, prezent şi viitor, astfel încât sunt adresate consecinţele despărţirii, experienţele adverse din copilărie, dar şi obstacolele ce stau în calea unei noi relaţii intime! Terapia Emdr ajută creierul să reproceseze aceste informaţii stocate dezadaptativ care acţionează ca şi obstacole în viaţa de zi cu zi şi în calea unei noi relaţii.
Terapia este un proces în care fiecare persoană vine cu obiective mai mult sau mai puţin clare, dar reperul general rămâne acelaşi de a iniţia/menţine relaţii sănătoase. Terapia Emdr se ghidează după principiul “bine cu mine, bine cu tine”, adică este mai uşor pentru o persoană să-şi îmbunătăţească abilităţile sociale, odată ce amintirile legate de nesiguranţă şi inadecvare au fost procesate. După reprocesare, aceste amintiri rămân în continuare accesibile, fiind însoţite de credinţe mai folositoare, iar ceea ce dispare este distresul care le însoţea anterior.
Iar terapia Emdr înseamnă desensibilizare şi reprocesare prin mişcări oculare.
Alege să faci o programare aici!