În zilele noastre avem de-a face cu multe necunoscute şi ameninţări. Dacă ar fi să le măsurăm din punct de vedere al intensităţii, acestea pot varia de la o intensitate mai scăzută (gen o notă mică la un examen), până la unele de intensitate ridicată (de exemplu ameninţarea războiului, la doar câţiva kilometri distanţă de noi).

Dar dincolo de intensitatea evenimentului stresant, contează modul în care ajunge experienţa să fie stocată în reţelele neuronale. Pentru că, în timp, amintirile stocate dezadaptativ sunt cele care duc la simptome şi patologie.

Când se creează nevoia pentru intervenţie psihologică rapidă?

Atunci când au loc accidente, abuzuri, diferite boli, dezastre naturale etc …

Care este scopul?

Scopul este de a preveni consolidarea pe termen lung şi automat pentru a preveni probleme mai complexe. O amintire ajunge să fie consolidată într-o perioadă de 3-6 luni de la eveniment. În aceste condiţii, intervenţia psihologică rapidă poate începe chiar de a doua zi de la eveniment, până în primele şase luni.

Exemple de situaţii în care intervenţia la scurt timp de la eveniment este importantă:

  • abuzuri de diferite feluri (de exemplu sexuale, fizice …)
  • accidente (de maşină, schi, motor …)
  • atacuri, violenţă în general
  • traume medicale (boli, intervenţii medicale …
  • dezastre naturale (inundaţii, incendii, cutremure …)

E. Shapiro si M. Laub (2008) subliniază faptul că intervenţiile timpurii sunt preferabile deoarece reduc riscul de a dezvolta PTSD şi riscul de suferinţă excesivă. Scopul acestor intervenţii psihologice realizate imediat după eveniment este de a restabili funcţionarea persoanei la nivelul precedent de funcţionare, anterior evenimentului.

În caz de nevoie solicită o programare – contact

Bibliografie:

1. NHS “Post-Traumatic Stress Disorder”,www.nhs.uk

2.Jarero, I., Artigas, L., Luber, M., (2011) – ‘The EMDR Protocol for Recent Critical Incidents”, in Journal of EMDR Practice and Research