Alături la bine şi la greu, în suferinţă şi în sănătate, în sărăcie şi în bogăţie, până când moartea vă va despărţi … Câtă siguranţă, câtă încredere şi ce bine arăta viitorul la început de drum … şi toate sunt şterse cu buretele în momentul în care unul dintre parteneri sau ambii hotărăsc să se despartă! Trecutul odată frumos este de cele mai multe ori sumbru colorat pentru a facilita despărţirea, iar prezentul este extrem de dureros!

Certuri, singurătate în doi, o căsnicie fără iubire, tensiune şi multă presiune fac ca divorţul să sune bine, ispititor chiar eliberator! Lucrurile se complică atunci când la mijloc sunt copii! Divorţul total nu este posibil, fiecare aniversare, fiecare eveniment de familie fiind prilej de reîntâlnire şi de reamintire a unor experienţe care pot fi dureroase! Astfel, la orizont se conturează o listă întreagă de interacţiuni şi decizii ce trebuie luate cu privire la programul de vizită, starea de sănătate şi bunăstarea copiilor, vacanţe, zile de naştere etc …

Dar există şi situaţii când divorţul este o idee bună, mai ales dacă există abuz fizic, dependenţă de substanţe, alcool, infidelitate cronică, refuzul de a lucra asupra relaţiei …

Ce îşi propune Programul Pre-divorţ?

Să începem cu un exerciţiu de imaginaţie! Pentru câteva momente imaginaţi-vă că împreună cu partenerul de viaţă vă pregătiţi să urcaţi pe un munte! Cum abordaţi această activitate? Vă faceţi un plan detaliat sau acţionaţi impulsiv pe principiul “fie ce-o fi!” Acest munte este suficient de înalt încât să vă provoace, dar are şi locuri în care aveţi ocazia să vă odihniţi, relaxaţi, să vă bucuraţi de natură iar o dată ajunşi în vârf, priveliştea este extraordinară! Pe traseu veţi întâlni şi zone mai abrupte, în care sprijinul partenerului este necesar, diferite vieţuitoare mai mult sau mai puţin periculoase, vor fi şi încercări dar şi experienţe frumoase … Dar înainte de a ajunge în vârf ajungeţi la o răscruce de drum unde trebuie sa hotărâţi pe care traseu continuaţi şi cum! De cele mai multe ori aici, un răgaz este necesar, un timp în care să vă gândiţi, să vă odihniţi şi să vă adunaţi resursele astfel încât să hotărâţi cum şi încotro o luaţi? Poate vreţi s-o luati spre stânga şi să ajungeţi pe partea aceea a muntelui sau să o luaţi spre dreapta să ajungeţi pe cealaltă parte a muntelui, împreună sau separat! Fiecare din cele două variante vine cu provocări – unele părţi mai abrupte, peisaje incredibile, diferite vieţuitoare, experienţe inedite, dar la final fiecare privelişte este unică!

Programul Pre-divorţ are în vedere acel răgaz necesar în care cel puţin pentru o perioadă de timp relaţia să devină o prioritate, resursele să fie accesate, iar modul în care continuaţi pe traseul vieţii împreună sau separat, să fie mai uşor de gestionat. Cum ar fi dacă v-aţi oferi acel răgaz, un spaţiu în care fiecare dintre voi îşi analizează resursele proprii şi ale relaţiei dar şi următorul pas? Pentru că o dată intraţi în ograda avocaţilor şi în hăţişul termenelor de judecată a-ţi lua un răgaz este ca şi cum ai vrea să admiri priveliştea în timp ce ursul îţi dă târcoale …

Programul Pre-divorţ se adresează tuturor cuplurilor care înainte de toate cred în relaţii, vor să lucreze pentru relaţie şi îşi iau un angajament ca cel puţin pentru o perioadă relaţia să fie o prioritate!

  • este un program personalizat croit pe nevoile partenerilor şi pe nevoile relaţiei
  • are în vedere “relaţia de cuplu” fără “clauză de scăpare”
  • presupune un număr limitat de şedinţe de terapie de cuplu şi şedinţe individuale
  • oferă si posibilitatea de a participa la sedinţe în format intensiv pe parcursul a 2-3 zile

Ps – dacă cineva ţi-ar fi spus atunci când te-ai căsătorit că după un timp vei înceta să-ţi iubeşti partenerul de viaţă, l-ai fi crezut? Probabil că nu…. Sentimentele pozitive de la aceea vreme nu ţi-ar fi permis să prevezi un astfel de deznodământ … lucru care este valabil şi invers … poate că acum lentilele nefericirii te împiedică să crezi într-o îmbunătăţire a relaţiei sau în ideea că divorţul poate fi prevenit

Iubirea este un organism viu – dacă o hrăneşti atunci creşte, dacă o neglijezi atunci moare! “ (M.W. Davis)

Detalii şi programări la psiholog/psihoterapeut specialist

Camelia Koka – tel 0742 019 254

Foto credit