“Experienţa aceea ţine de trecut, trecutul este încheiat, iar acum trăiesc în prezent!”

Imaginează-ţi că mergi cu bicicleta, cu prietenii pe un drum denivelat. La un moment dat, nu mai poţi să controlezi bicicleta, cazi şi te accidentezi destul de rău! Prietenii încearcă să te ajute, ba chiar ajungi la spital pentru îngrijirile medicale necesare … În aceste condiţii, nu ar fi deloc surprinzător ca în primele zeci de minute după eveniment să ai flashback-uri referitor la acesta şi evenimentele imediat următoare. La spital şi când ajungi acasă e firesc să povesteşti despre ce s-a întâmplat. În aceea noapte sau în următoarele zile când te odihneşti, e firesc să visezi despre eveniment! Dar pas cu pas, pe măsură ce zilele trec, distresul scade iar amintirea evenimentului devine din ce în ce mai slabă. Iar următoarea dată când parcurgi traseul cu bicicleta, îţi aduci aminte de eveniment în mod diferit. Pot exista chiar şi câteva învăţăminte care însoţesc noua experienţă “ există acolo o zonă pe acel traseu care necesită o mai mare atenţie din partea mea, mai ales dacă vreau să răman în siguranţă”! Fără însă a resimţi impactul emoţional puternic din momentul accidentării. Acesta este modul în care mintea procesează în mod natural distresul fără a fi necesară terapia!

Dar uneori, sistemul natural de procesare şi vindecare eşuează … Iar experienţele tulburătoare sunt stocate în memorie în mod disfuncţional, ca şi cum ar fi o experienţă care se întamplă “acum, în acest moment”. Evenimentul rămâne “blocat”, izolat de restul reţelei neuronale, într-o forma neprocesată: cu imaginile sale originale, cu sunete, mirosuri, emoţii, senzaţii corporale şi convingeri din acel moment!

“Trecutul nu moare niciodată … !”

Amintirile traumatice sublinează acest aspect! Acestea au calitatea de “ a se întâmpla chiar în acest moment sau în urmă cu câteva momente”, chiar dacă evenimentul s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani!

Şi atunci cum ar arăta accidentul cu bicicleta în această situaţie? Ce gânduri, emoţii, senzaţii la nivelul corpului, ce comportamente ar putea să apară în situaţii asemănătoare? În funcţie de factorii declanşatori, acel incident este trăit din nou şi din nou, cu emoţii şi senzaţii puternice ca şi cum ar avea loc acum, azi, deşi a avut loc cu mult timp în urmă!

Scopul terapiei EMDR este de a transforma amintirile traumatice în amintiri!

Resurse -filmuleţ ce explică EMDR!

Fotocredit