Sunt proaspat absolvent al unui liceu, cu sau fara diploma de bacalaureat … ce fac in continuare?

Merg la facultate, ma angajez in tara sau in strainatate sau iau o pauza? Sunt intrebarile care ii framanta pe majoritatea absolventilor in aceasta perioada, dar si pe parintii acestora!

Aceste intrebari la randul lor genereaza alte intrebari:

“Ce este cel mai potrivit pentru mine in acest moment?”

“Daca merg la facultate, la ce facultate as putea studia? Oare mi se potriveste? Peste 3-4 ani cand termin, voi putea profesa in domeniu?”

“Daca ma angajez acum, ce optiuni profesionale am? Este cea mai buna decizie in acest moment?”

“Daca iau o pauza … sa ma gandesc ce voi face in continuare, parintii mei sunt de acord, ma sprijina?”

Alegerea carierei, a traseului scolar, profesional poate crea multe framantari in randul persoanelor in cauza dar si familiei. Fiecare doreste sa faca cea mai buna alegere, dar putini tin cont de faptul ca pentru a avea satisfactie profesionala este necesara o potrivire intre cerintele efective ale profesiei si aptitudinile, interesele, motivatia, personalitatea persoanei in cauza.

Adesea sunt neglijati factori precum: abilitatile, aptitudinile, personalitatea persoanei in cauza, interesele si dorintele acesteia dincolo de “sfaturile binevoitoare” ale celor din jur, motivatiile si valorile dupa care se ghideaza, studiile, experienta in domeniul respectiv etc…

Pentru a facilita decizia spre un domeniu profesional sau altul, in aceasta etapa extrem de importanta a vietii, evaluarea psihologica cu teste profesioniste poate fi de ajutor!

Reteta succesului poate fi o combinatie realista intre “ce vreau sa fac, ce pot sa fac, ce imi place sa fac”! Tu ai gasit raspunsul la fiecare din aceste intrebari? Daca nu, apeleaza cu incredere la psiholog, iar o parte din intrebarile tale isi vor gasi raspunsul!

Programari:

psiholog si psihoterapeut Camelia Koka

Tel: 0742 019 254