În urmă cu douăzeci de ani am simţit prima chemare spre meditaţie … Binenţeles am renunţat înainte de a începe … Dar de o bună bucată de vreme am regăsit-o şi am început s-o includ în practica mea de zi cu zi …
Ce presupune meditaţia? Meditaţia presupune a te opri din ceea ce faci şi a fi prezent, spune Jon Kabat-Zinn! În condiţiile în care cea mai mare parte a timpului omul face ceva, uneori chiar mai multe lucruri deodata (şi e chiar încurajat în acest sens), a te opri poate fi o provocare… Şi atunci pe bună dreptate întrebarea “cum să-mi liniştesc mintea când gândurile curg precum apa la robinet atunci când îi dai drumul?” Chiar şi atunci când omul încetează să stea pe telefon, calculator sau să alerge din stânga în dreapta, mintea lui tot departe este… Punctul de pornire presupune să te opreşti, să observi momentul făra a încerca să-l schimbi în vreun fel! Respiraţia poate fi un reper! Ce simţi? Ce vezi? Ce auzi în acest moment?
Una din marile descoperiri ale ştiinţei o reprezintă neuroplasticitatea creierului! Chiar dacă suntem prinşi în tumultul gândurilor, există posibilitatea de a răspunde şi altfel provocărilor de zi cu zi. Astfel, dacă eşti o persoană care vede mai degrabă partea plină a paharului, mintea ta în timp se obişnuieşte să pună binele în faţă! Pe când dacă ai tendinţa de a vedea partea mai puţin bună a lucrurilor sau cum ar spune cineva “sunt realist, dragă”, atunci mintea ta se obişnuieşte în timp să anticipeze negativul! Dacă eşti o persoană care trăieşte adesea sentimente de vinovăţie atunci mintea ta se antrenează pentru maratonul de cărat greutăţi cotidiene, binenţeles pe cele proprii dar şi pe ale altora … La fel cum antrenamentul zilnic la sală te ajută să ai un corp frumos şi sănătos, la fel se întâmplă şi în cazul propriului creier! Felul în care îţi dirijezi atenţia poate duce la tensiune, supărare sau din contră la empatie, fericire, generozitate! Ceea ce cultivi cu atenţie şi grijă, creşte! Antrenamentul minţii contează! Respiră, zâmbeşte şi … meditează!