De fiecare dată când planificăm împreună cu familia un drum mai lung cu maşina, aceasta intră în service! Nu că ar avea ceva probleme evidente ci aşa un “control de rutină” pentru a preveni eventualele surprize! Şi de cele mai multe ori funcţionează … Dacă este să ne uităm la relaţiile de cuplu sau la căsătorii, acestea sunt planificate pe termen lung “până când moartea ne va despărţi” … sau mă rog, “până când apar problemele …”! În relaţii, “controlul de rutină” chiar dacă este indicat se întâmplă rar! Deşi studiile spun că prevenţia este de 3 ori mai eficientă decât intervenţia! În acelaşi timp studiile (Gottman) spun că în medie cuplurile aşteaptă 6 ani până ajung să solicite ajutor pentru relaţie!

Din practica mea, atunci când vorbim de lista de probleme a unei familii, aceasta este de cele mai multe ori lungă! În fruntea listei sunt mai mereu aspecte ce ţin de copii, sarcini de serviciu, facturi, rate la bancă etc … În ce priveşte relaţia de cuplu, aceasta este undeva în capătul de jos al listei! Este singura care nu are voce, nu-şi cere drepturile, până când apare o criză – ameninţarea cu divorţul, infidelitatea etc… Prinşi în furtuna emoţionala, partenerii ţin cu dinţii la propria versiune asupra lucrurilor! Fiecare vede relaţia din perspectiva lui, precum în povestea cu “orbii şi elefantul” . În această poveste, fiecărui orb i s-a prezentat doar o parte a corpului elefantului (capul, trompa, urechea …). Apoi, întrebaţi fiind “cum arată un elefant?”, fiecare a prezentat “adevărul propriu”. În cuplu, odată ce criza se declanşează, pe ecranul mental al fiecăruia se derulează aceleaşi poveşti, în care celălalt greşeşte şi doar celălalt este de vină! Atunci când ani de zile rămâi blocat într-o relaţie nefericită pare dificil să vizualizezi o altfel de relaţie în viitor, cu acelaşi partener! Creierul face predicţii pe baza a ceea ce s-a întâmplat în trecut! Astfel, unele cupluri preferă să rămână căsătorite chiar dacă relaţia este rece şi nefericită, altele divorţează, sperând la altceva! Unele cupluri fac terapie de cuplu … iar pentru o parte dintre ele, uneori este prea târziu…

O relaţie de cuplu bazată pe încredere, iubire, atracţie şi angajament este un dar nepreţuit! Iar aceasta se dezvoltă în timp, cu efort şi paşi mărunţi în fiecare zi!

Foto credit