Acum o bună bucată de vreme eram pe plajă, la mare şi mă bucuram de vacanţa! La un moment dat, în liniştea dimineţii, am auzit, iar apoi am văzut un băieţel care plângea în hohote. Motivul l-am aflat imediat! Fetiţa cu care se juca la groapa de nisip si-a luat găletuşa şi a fugit la mama ei, doi paşi mai departe! Tatăl băieţelului a intervenit repede şi a încercat să-l liniştească! “Nu mai plânge! Oricum să ştii de la mine: niciodată nu vei putea înţelege fetele!” Scena aceasta mi-a rămas în minte, chiar dacă a avut loc în urma cu câţiva ani! Iar de-a lungul anilor, acelaşi mesaj l-am auzit adesea la cupluri, în terapie–“Nu ştiu care e problema ei! Şi-a luat bagajele şi a plecat la mama sa!”

Fie că vorbim de zilele noastre sau de vremuri îndepărtate, pentru bărbaţi, femeile sunt un mister!

Astfel să luăm ca exemplu povestea lui Sir Gawain şi Loathely Lady, a cărei acţiune se petrece pe vremea regelui Arthur. Pentru a se salva, regele Arthur trebuia să răspundă la o întrebare: “Care este lucrul pe care toate femeile şi- l doresc cel mai mult?”A scăpat de la moartea sigură cu răspunsul “suveranitate”. Dar de fapt, compasiunea şi empatia cavalerului său, Sir G., faptul că acesta i-a oferit partenerei sale, L. Lady posibilitatea de a alege, a dus la transformarea pe loc a acesteia dintr-o creatură hidoasă într-o femeie frumoasă.

Revenind la zilele noastre, pentru a descâlci puţin misterul, în ultimele săptămâni am întrebat mai multe femei şi bărbaţi deopotrivă – “Ce îşi doresc femeile?” Răspunsurile pe care le-am primit sunt diverse… Astfel, femeile au dat răspunsuri precum – timp liber, respect, iubire, apreciere, bani, succes, familie, siguranţă, sănătate, afecţiune, linişte, atenţie … La rândul lor bărbaţii au dat răspunsuri precum – iubire, apreciere, siguranţă şi sex.

În ceea ce priveşte rezultatul cercetărilor, Gottman, în laboratorul său a descoperit că femeile îşi doresc cel mai mult – încredere. Mai bine zis să aibă încredere în partenerul de viaţă. Şi în acest sens a găsit şi soluţia – la baza încrederii se află armonizarea. Aceasta este o abilitate care se învaţă – adică, atunci când femeia este supărată, partenerul trebuie să fie atent la ea, să se întoarcă spre ea, să încerce s-o înţeleagă punând întrebări, să asculte cu garda jos, empatizând cu aceasta şi oferindu-i susţinerea de care are nevoie!

Dincolo de toate răspunsurile şi exemplele oferite, fiecare femeie este unică şi specială! Iar în încheiere, dacă partenera ta contrazice datele cercetărilor şi toate exemplele oferite mai sus, atunci “ascultă-ţi partenera!

Foto credit