V-aţi întrebat vreodată cum aţi ajuns să-l alegeţi pe el sau pe ea ca partener de viaţă?
Dacă sunteţi într-o relaţie de lungă durată, cu siguranţă “da”. Iar cercetătorii au descoperit că încă din copilărie, fiecare persoană îşi face în mod inconştient o imagine a partenerului ideal. Această imagine se construieşte în timp şi se actualizează permanent pe baza experienţei, preferinţelor şi relaţiilor semnificative din viaţa fiecăruia. Iar atunci când apare “persoana potrivită” se nasc proiecţiile. Aşa începe iubirea! Ajungem să proiectăm figura părinţilor, a persoanelor semnificative din viaţă, ideile a ceea ce ar trebui să fie dragostea sau persoana care iubeşte … Şi astfel ne îndrăgostim de imaginea idealizată a partenerului, pe când adevăratul sine rămâne ascuns şi cu siguranţă necunoscut, în această etapă. Chiar dacă anumite “trăsături nepotrivite” sunt evidente încă de la început, cine are ochi să le vadă? Cuprinşi în “chimia iubirii” aspectele pozitive sunt exagerate, cele negative ignorate, astfel încât partenerul apare ca fiind “o altă persoană” decât este în realitate.
Dacă sunteţi deja într-o relaţie de câţiva ani şi încercaţi să vă gândiţi la primii ani ai relaţiei, când aţi observat prima dată defectele persoanei iubite?
Probabil după câteva luni sau în primii doi ani! Această perioadă de început, de curtare denumită şi dragostea romantică sau “îndrăgostirea” este descrisă ca “o furtună emoţională”. Fiecare dintre parteneri este preocupat să prezinte cea mai bună versiune a sa, asta numai dacă ne gândim la cât efort depun atunci când se pregătesc de primele întâlniri … Nopţi nedormite, cu gândul la persoana iubită, zile neliniştite aşteptând momentul întâlnirii… Planuri măreţe, vise cu ochii deschişi, fericire supremă şi teamă extremă de o eventuală despărţire! Reacţiile pozitive ale persoanei devin momente preţioase iar reacţiile negative se transformă în disperare, epuizare. La începutul relaţiei, dragostea şi pasiunea sunt intense, iar expresii precum “suntem suflete pereche”, “tu eşti totul pentru mine” se regăsesc în vocabularul partenerilor.
Apoi apar certurile, neînţelegerile, conflictele, la unii mai repede, la alţii mai târziu. Dacă la început partenerul părea perfect, defectele minimalizate devin evidente şi deranjante. “Nu o mai recunosc, nu este persoana de care m-am îndragostit … ” Criticile sunt mai frecvente, atacul şi retragerea reprezintă arme în lupta pentru putere. Această etapă, care poate dura ani de zile, este un punct de cotitură în relaţie, unii rămân împreună iar alţii decid să se despartă. Ce fac partenerii cel mai adesea în această etapă? Se învinovăţesc reciproc şi doresc să- l facă pe partener să se schimbe, să corespundă imaginii stabilite la nivel inconştient. “Dacă s-ar schimba … dacă ar face lucrurile aşa cum … dacă m-ar iubi ca la-nceput …” Doar celalat este vinovat şi tot celălat este singurul care trebuie să se schimbe!
Atunci când unul dintre parteneri sau ambii observă tiparele negative de interacţiune, cuplul intră în etapa de conştientizare. În această etapă, partenerii îşi recunosc şi asumă greşelile, iar legătura dintre ei devine mai echilibrată. Este momentul în care apare schimbarea, iar partenerii remediază relaţia. Acest momemt este esenţial pentru o iubire sănătoasă, fără drame şi respingeri.
Pe parcursul vieţii, fiecare relaţie trece prin mai multe crize (îmbolnăviri, pierderea locului de muncă etc..), unele mai mari, altele mai mici, iar aceste crize fie vor stimula conştientizarea, fie vor duce la separare. Separarea în sine reprezintă o criză majora, care fie va duce la o maturizare emoţionala, fie la o repetare a etapelor anterioare alături de un alt partener.
Nu există un cuplu perfect, dar există parteneri care ajung la o iubire matură, o altfel de iubire decât cea romantică, fără efort aflată sub influenţa “chimiei” şi atractiei. O iubire matură bazată pe un parteneriat activ, în care fiecare iubeşte şi este iubit, iar conflictele sunt abordate creativ şi rezolvate (doar cuplurile disfuncţionale nu se ceartă niciodată). Un refugiu sigur, bazat pe empatie şi întelegere, iar relaţia dintre parteneri preţuită şi îngrijită în fiecare zi!