Putem vorbi doar de “prietenie”  intre un barbat si o femeie?

Da, atata timp cat granitele sunt clar delimitate si nu reprezinta o amenintare pentru relatia de cuplu.

Cand devine relatia de prietenie o amenintare pentru relatia de cuplu?

Atunci cand usor incepi sa te inchizi fata de partenerul tau de viata si incepi sa te deschizi fata de prieten. Vorbesti cu prietenul despre aspecte intime pe care in mod normal le impartasesti doar cu partenerul de viata.

Care sunt primele semne ale amenintarii?

Partenerul implicat incepe sa impataseasca despre sine, dorinte, aspiratii si simte nevoia de a afla mai multe despre prietena, petrec mai mult timp impreuna si ii simte lipsa. Acestea conversatii sporesc apropierea si conectarea dintre cei doi. Dupa cum spune autoarea Shirley P. Glass – este usor sa-ti dai seama cum evolueaza relatia ta de prietenie atunci cand prietenul stie mai mult despre casatoria ta decat stie sotul tau despre relatia ta de prietenie.

Partenerul neimplicat poate observa cateva schimbari – sotul implicat arata parca altfel, este mai atent la infatisare, se comporta altfel ca de obicei, petrece mai mult timp la lucru sau in afara casei, incepe sa se indeparteze de casnicie.

Putem vorbi despre infidelitate, daca nu exista act sexual?

Da! Cei mai multi dintre cei implicati considera ca daca nu exista act sexual atunci este doar o prietenie foarte apropiata care nu afecteaza casatoria si deci nu este nimic gresit. In realitate, chiar daca nu exista act sexual, o prietenie poate aluneca foarte usor spre o infidelitate emotionala.

Ce este infidelitatea emotionala?

Esther Perel vorbeste despre “o tradare ce nu implica o relatie sexuala fizica ci o apropiere emotionala incorecta ce ar trebui pastrata pentru partenerul de viata si care secatuieste relatia cu acesta.”

Ce este de facut atunci cand alarma a fost activata si granitele unei simple prietenii au fost depasite?

Un prim pas este un moment de sinceritate cu tine insuti – ce vrei cu adevarat? Care sunt nevoile pe care le satisface relatia de prietenie? Apoi, incheie relatia de prietenie, reintoarce-te in cuplu, fi deschis cu partenerul de viata si reconstruiti relatia, daca nu este prea tarziu!

Camelia Koka

psiholog si psihoterapeut

psihologoradea.ro

Foto -Shutterstock