Infidelitatea,

alaturi de violenta domestica se situeaza pe primele locuri in lume privind cauza separarii in cuplu. “Mai exista speranta pentru relatie atunci cand infidelitatea a fost descoperita sau dezvaluita ? ” Raspunsul este “da”. Pe cat de simplu este raspunsul, pe atat de greu este procesul prin care cuplul reuseste sa-si reconstruiasca relatia. In momentul in care partenerul tradat afla despre infidelitate se declanseaza acele “crazy times” in care

TRECUTUL
se sterge cu buretele,
PREZENTUL
este tensionat iar
VIITORUL
incert.

In aceste momente, intentiile bune  ale prietenilor, rudelor combinate cu trairile intense ale partenerilor implicati pot duce la scene tensionate.

Raman sau plec din relatie?

Dintre cele doua variante, cel mai usor este sa pleci! Cel mai greu este sa ramai in relatie!

PENTRU PARTENERUL RANIT
– este greu sa ramai, sa fii curajos, sa admiti ca ai fost ranit de aventura, sa fii vulnerabil, sa faci efortul de a reconstrui relatia si sa-ti asumi partea ta de vina!

PENTRU PARTENERUL CARE RANESTE
– este greu sa recunosti ca ai ranit, sa faci fata vinovatiei, rusinii si durerii care poate fi citita pe fata partenerului si sa reconstruiesti relatia! A ramane in relatie presupune sa ceri iertare, sa-ti asumi alegerile facute, sa renunti la aventura, sa spargi zidul dintre tine si partenerul ranit astfel incat sa poti inchide usa pe care a intrat aventura !

Cuplurile care reusesc sa vorbeasca despre infidelitate, despre durere, rusine, vinovatie, sa asculte, sa auda, sa inteleaga ce s-a intamplat, pot ajunge la o iertare eficienta! Aceasta poate constitui baza pentru reconstructia relatiei.

Cum stiu daca am iertat?

Simti mai degraba tristete, decat manie atunci cand te gandesti la ceea ce s-a intamplat! Te simti liber! Tu decizi daca iertarea este pe moment, pentru totdeauna sau pana data viitoare …

Si asa cum spune Clarissa Pinkola Estes “ poate ca povestea nu s-a incheiat cu si au trait fericiti… dar aproape sigur va asteapta acum un nou a fost odata …”

Camelia Koka

psiholog si psihoterapeut

psihologoradea.ro